Pet namirnica koje treba izbjegavati za smanjenje visceralne masnoće

author
N1 Info
10. sij. 2025. 08:01
1733211589-pexels-felicity-tai-7965940-1024x683.jpg
Pexels / Ilustracija | Pexels / Ilustracija

Ova vrsta masnoće, koja okružuje vitalne organe, značajno povećava rizik od kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa i drugih. Iako su vježbanje i uravnotežen način života ključni za ukupni gubitak težine, prehrana igra ključnu ulogu. Znati koje namirnice treba izbjegavati može donijeti veliku razliku.

Margarin


Margarin je nekoć smatran čudesnom zamjenom za maslac, no zapravo dolazi s brojnim zdravstvenim rizicima.

Na primjer, margarin često sadrži transmasti koje usporavaju metabolizam masti i potiču njihovo skladištenje, piše Klix.ba.

Biljna ulja


Pazite na ulja koja koristite za kuhanje. Rafinirana biljna ulja, poput kukuruznog i sojinog, bogata su omega-6 masnim kiselinama koje mogu poticati upalu i otežati gubitak masti.

Aromatizirani jogurti


Jogurt je često zdrav izbor za doručak, no aromatizirane verzije kriju rizike. Ti jogurti često sadrže dodane šećere i umjetne arome koji podižu razinu inzulina i potiču nakupljanje masti.

Instant rezanci


Instant rezanci iznimno su praktični, no ono što uštedite na vremenu plaćate zdravstvenim rizicima. Često sadrže TBHQ, konzervans povezan s oksidativnim stresom i nakupljanjem masnoća.

Umjetni zaslađivači


Iako se umjetni zaslađivači često smatraju zdravijom alternativom šećeru, oni također nose rizike. Mogu poremetiti crijevnu mikrobiotu koja igra ključnu ulogu u skladištenju masti i metaboličkom zdravlju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama